PROJEKT JUNAK (HERO): ZNAMKA LAND ROVER IN RDEČI KRIŽ

PROJEKT JUNAK (HERO): ZNAMKA LAND ROVER IN RDEČI KRIŽ

V oddelku za razvoj posebnih vozil podjetja Jaguar Land Rover smo zasnovali in izdelali novo različico vozila Land Rover Discovery, ki jo bo uporabljal avstrijski Rdeči križ. Projekt Junak (Hero) smo svetovnim medijem prvič predstavili na avtomobilskem sejmu v Ženevi.


V okviru projekta Hero smo izdelali napredno komunikacijsko vozilo, ustvarjeno za poglobitev partnerstva med podjetjem Jaguar Land Rover ter Mednarodno zvezo društev Rdečega križa in Rdečega polmeseca (IFRC), največjo svetovno humanitarno mrežo na svetu. Oddelek za razvoj posebnih vozil je sodeloval z avstrijskim Rdečim križem ter razvil edinstveno vozilo Land Rover, ki ga bodo preizkusile njihove ekipe za ukrepanje v sili. Upamo, da bo Rdečemu križu pomagal rešiti življenja s tem, da bo skrajšal odzivne čase na nesreče.


Znamka Land Rover podpira Rdeči križ od leta 1954 in je za organizacijo dobavila že 120 vozil za uporabo v vseh krajih sveta. Vozilo projekta Hero je prvo, ki ima na strehi nameščen brezpilotni letalnik. Ima popolnoma integriran sistem pristajanja, ki vsebuje samocentriranje in tehnologijo magnetnega zadrževanja; je prvo na svetu, ki omogoča, da je brezpilotni letalnik pristal na vozilu projekta Hero, ko je bilo vozilo v gibanju.Brezpilotni letalnik izboljšuje že tako izjemno zmogljivost novega vozila Discovery. Z letalnikom lahko ekipa posnetke v živo pošlje skupinam Rdečega križa za reševanje in jim tako pomaga, da se hitreje in učinkoviteje odzovejo na zemeljske in snežne plazove, potrese in poplave. Zaradi številnih sprememb pokrajine lahko zemljevidi postanejo odvečni, kar povečuje nevarnost in težave pri iskanju ter reševanju preživelih, tako da je s ptičje perspektive reševalcem lažje preiskovati prizorišča nesreč z varne razdalje.


John Edwards, generalni direktor oddelka za razvoj posebnih vozil podjetja Jaguar Land Rover, je povedal: »Znamka Land Rover ter ekipa inženirjev in oblikovalcev oddelka za razvoj posebnih vozil s ponosom podpirata neverjetno humanitarno delo IFRC in njenih članic.«


»Novo vozilo Discovery je izjemno športno terensko vozilo, projekt Hero pa je optimalna kombinacija izboljšanih zmogljivosti in inovativne tehnologije. Upamo, da bomo Rdečemu križu pomagali reševati življenja v izrednih razmerah.«Dr. Jemilah Mahmood, generalna podsekretarka IFRC za partnerstva, nam je zaupala: »Znamki Land Rover smo hvaležni za velikodušno podporo v zadnjih 60 letih in ponosni smo na to ambiciozno globalno partnerstvo, ki je spremenilo življenje milijonov ljudi na štirih celinah.«


»Partnerstvo skupnostim po vsem svetu omogoča, da se lažje borijo proti naravnim nesrečam, kot so monsuni, poplave in potresi.«


»Pri projektu Hero smo združili znanje Rdečega križa in podjetja Jaguar Land Rover ter ustvarili resnično edinstveno vozilo, za katerega upamo, da bo pomagalo pri reševanju v najtežjih okoljih.«Vozilo projekta Hero temelji na 3,0-litrski različici novega motorja TDI modela Land Rover Discovery. Poleg edinstvene brezpilotne tehnologije, ki jo omogoča projekt Hero, ima zadnji del notranjosti tega posebnega vozila tudi:


–zmogljivo drsno dno v zadnjem delu kabine, ki ga je mogoče namestiti kot dodatno delovno površino ali za zaščito tovora pod njim;

– ločitvena plošča za zadnjimi sedeži zagotavlja dodatne točke za pritrditev opreme;

– strateško nameščena osvetlitev LED ponoči omogoča več svetlobe;

– inovativne napajalne točke, ki sprejemajo več priključkov iz različnih regij.Vozilo projekta Hero je opremljeno tudi z večfrekvenčno radijsko opremo, ki omogoča vzpostavitev stikov v različnih situacijah.


Vozila projekta Hero se bodo nahajala v avstrijskem vadbenem centru Rdečega križa v Erzbergu, na gorskem rudarskem območju Eisenerz in na Dunaju, in sicer 12 mesecev od junija 2017. Brezpilotne letalnike bodo uporabljali v simulacijah in tako razvijali inovativne tehnike reševanja ob naravnih nesrečah, tudi ponoči in v gostih gozdovih. Vozila projekta Hero bodo uporabljali tudi, ko bo Rdeči križ nudil podporo ob naravnih nesrečah, kot so močno sneženje oziroma poplave ali nesreče.