DIESEL EXHAUST FLUID/ADBLUE®

EURO 6, DIZELSKI MOTORJI IN SELEKTIVNA KATALITIČNA REDUKCIJA KAJ MORATE VEDETI

KAJ JE TEKOČINA ZA DIZELSKI IZPUH (DEF)?

Tekočina za dizelski izpuh (DEF), znana tudi pod imeni AdBlue®, AUS 32 in ARLA 32, je nestrupena in negorljiva tekočina brez barve in vonja. Tekočina DEF je shranjena v posebnem rezervoarju v vašem avtomobilu, uporablja pa se za vbrizgavanje v izpušni sistem za čiščenje izpušnih plinov. Emisije dušikovih oksidov (NOx) razgrajuje v neškodljivo vodno paro in plinast dušik.

KAKO VEM, DA JE RAVEN TEKOČINE DEF NIZKA?

Center za sporočila prikaže serijo sporočil, ko raven tekočine DEF postane nizka.
1. Prvo sporočilo pove, da je raven tekočine DEF na nivoju, pri katerem je priporočeno polnjenje.
2. Drugo sporočilo prikaže tudi opozorilno ikono in navaja, da napolnite rezervoar s tekočino DEF.
3. Tretje sporočilo začne odštevanje preostale razdalje, dokler se rezervoar s tekočino DEF ne izprazni, nakar se vozilo ne bo več zagnalo.
4. Zadnje sporočilo prikaže tudi RDEČO opozorilno ikono, prikaže pa se, ko je rezervoar popolnoma prazen. Navaja, da vozila ni mogoče zagnati, dokler ne napolnite rezervoarja s tekočino DEF.
<h3>KAKO VEM, DA JE RAVEN TEKOČINE DEF NIZKA?</h3>

KJE JE REZERVOAR ZA TEKOČINO AdBlue®

RANGE ROVER
Pokrov rezervoarja za tekočino AdBlue® je pod pokrovom motorja na desni strani. Za več informacij glejte priročnik z navodili.

POGOSTA VPRAŠANJA

OPEN ALL
KAKO PREVERIM RAVEN TEKOČINE DEF?
KAKO POGOSTO MORAM ZNOVA NAPOLNITI REZERVOAR S TEKOČINO DEF?
KAJ SE ZGODI, ČE ZMANJKA TEKOČINE DEF?
ALI LAHKO REZERVOAR S TEKOČINO DEF NAPOLNIM SAM?
JE TEKOČINA DEF NEVARNA?
KAKO NAJ SHRANJUJEM TEKOČINO DEF?

KAJ JE EURO 6?

Euro 6 je del evropske zakonodaje, katere cilj je, da bi avtomobile naredila okolju bolj prijazne, tako da omeji njihove emisije izpušnih plinov. Zakonodaja določa omejitve o tem, koliko plinov dušikovih oksidov (NOx) in ogljikovodikov lahko vozilo izpusti na kilometer.


Po novi zakonodaji Euro 6 so bencinski in dizelski avtomobili predmet različnih omejitev. Za dizelske avtomobile je bila dovoljena raven emisij NOx zmanjšana na 80 mg/km (iz 180 mg/km), medtem ko je bila dovoljena raven emisij ogljikovodikov zmanjšana na 170 mg/km (iz 230 mg/km). Dovoljena raven emisij NOx za bencinske avtomobile ostaja 60 mg/km, dovoljena raven emisij ogljikovodikov pa ostaja 100 mg/km.


Tako, kot drugi proizvajalci avtomobilov, je tudi družba Land Rover pravno zavezana, da tem novim predpisom zadovolji do naslednjih datumov:


Od 1. 1. 2015 morajo vsa nova vozila ustrezati standardom Euro 6. To vključuje vse nove modele na trgu,


Vozila, ki so že v prodaji, morajo ustrezati standardom Euro 6 do 1. 9. 2015, vendar
lahko posamezna vozila, ki so v prodaji in so bila izdelana in odpremljena od proizvajalca pred 1. 6. 2015, lahko v prodaji do 1. 9. 2016. V tem primeru mora proizvajalec zaprositi za odstopanje.


Za več informacij o tekočini DEF se obrnite na lokalnega prodajalca Land Rover ali glejte priročnik za lastnike.

*Center za sporočila prikaže opozorilo, ko raven tekočine DEF postane nizka. Rezervoar s tekočino DEF čim prej napolnite. Če želite rezervirati polnjenje rezervoarja s tekočino DEF, se lahko obrnete na prodajalca/pooblaščenega serviserja Land Rover. Po potrebi lahko rezervoar s tekočino DEF napolnite z uporabo nekapljajočih vsebnikov, ki so na voljo pri prodajalcu/pooblaščenem serviserju Land Rover. Povprečna poraba tekočine DEF je 800 km (500 milj) na liter, vendar se lahko zelo razlikuje glede na vaš stil vožnje, vreme in pogoje na cesti.


AdBlue® je registrirana znamka zveze Verband der Automobilindustrie e. V. (VDA).