POGOSTO ZASTAVLJENA VPRAŠANJA O VOZILU PHEV
V: JE BATERIJA VKLJUČENA V JAMSTVO?
O: Da. Poleg standardnega jamstva za vozilo imajo baterije naših električnih vozil osemletno jamstvo.
V: KAKŠEN DOSEG IMA VOZILO PHEV?
O: Če uporabljate le elektromotor, ima različica PHEV doseg do 48 kilometrov, seveda pa lahko pri tem modelu uporabljate tudi bencinski motor, ki omogoča veliko večji doseg, kakor pri običajnih vozilih z notranjim zgorevanjem.
V: LAHKO VOZILO PHEV POLNIM PO DEŽJU?
O: Da. Varnost procesa polnjenja vozila PHEV je zagotovljena.
V: ALI ELEKTRIČNO OMREŽJE PRENAŠA POLNJENJE ELEKTRIČNIH VOZIL?
Električno omrežje preprosto prenaša polnjenje električnih vozil, večina pa vozila polni čez noč, ko je poraba energije majhna. Mi in drugi proizvajalci avtomobilov sodelujemo z oblastmi in dobavitelji energije, da bi zagotovili vzdrževanje zalog energije.
V: SO ELEKTRIČNA VOZILA POČASNEJŠA OD VOZIL Z BENCINSKIMI ALI DIZELSKIMI MOTORJI?
O: Daleč od tega. Električni motorji ustvarjajo takojšen in popoln navor iz mirovanja, kar vodi do izjemnih odzivnih časov in pospeška. Vozilo Range Rover PHEV zagotavlja pospešek od 0 do 100 km/h v le 6,7 sekunde.
V: SO ELEKTRIČNA VOZILA VARNA?
O: Da. Vsi novi modeli ustrezajo enakim strogim varnostnim standardom kot vsako drugo vozilo.
VRSTE ELEKTRIČNIH VOZIL
Katere vrste električnih vozil obstajajo?

• MNZ: Motor z notranjim zgorevanjem (MNZ) je toplotni stroj, pri katerem zgorevanje goriva poteka z oksidantom (običajno zrakom) v zgorevalni komori, ki je sestavni del tokokroga pretoka delovne tekočine.

• MHEV: Uporablja integrirani zaganjalnik-generator in baterijo za shranjevanje energije pri prekomerni proizvodnji.

• HEV: Vsebuje kombinirani motor in elektromotor. Baterija se polni iz zunanjega vira in z regenerativnim zaviranjem.

• BEV: Nima običajnega motorja. Električni pogon se polni samo iz zunanjega vira in prek regenerativnega zaviranja.

Kakšne vrste električno vozilo je model PHEV P400e?

Vozilo Land Rover P400e je priključno hibridno električno vozilo, kar pomeni, da ima običajni motor na notranje zgorevanje in močan elektromotor, ki delujeta vzporedno. Elektromotor napaja visokonapetostna baterija velike zmogljivosti, ki se lahko polni iz zunanjega vira, med vožnjo pa se polni z regenerativnim zaviranjem. Baterija velike zmogljivosti omogoča, da se vozilo vozi kot čisto električno vozilo do 48 km * , potem ko je bilo popolnoma napolnjeno, kar je primerno za večino rednih voženj, kot so dnevne poti v službo in šolo.

* Uradni podatki preskusov EU. Samo za namene primerjanja. Realni podatki se lahko razlikujejo.

ELEKTRIČNI HIBRID (PHEV)
Ali vremenske razmere vplivajo na baterijo?

Pri visokih temperaturah se doseg zmanjša, ker se energija porabi za hlajenje baterije. Na življenjsko dobo baterije vpliva le, če izjemna vročina traja zelo dolgo. Podobno se pri zelo nizkih temperaturah doseg zmanjša, ker se za ogrevanje baterije porabi več energije. Baterijo lahko shranjujete pri –40 ℃, vendar jo morate pred vožnjo priključiti in segreti na –20 ℃.

Ali se baterije sčasoma poslabšajo kot pri drugih napravah?

Ne, sčasoma se ne poslabšajo. Baterije električnih vozil lahko polnite več tisočkrat z le majhnim poslabšanjem.

Ali je treba baterije redno menjati?

Baterije za modele BEV in PHEV imajo običajno osem let garancije, kar je bistveno daljše od običajnih garancij za vozila.

Kaj so glavne prednosti električnega hibrida (PHEV)?

Različica PHEV nudi številne prednosti električnih vozil, kot so prefinjenost, nizki obratovalni stroški in nični izpusti na rednih krajših poteh, hkrati pa nudijo prilagodljivost običajnega motorja z notranjim zgorevanjem za daljša potovanja, brez potrebe po ponovnem polnjenju. Kombinacija motorja z notranjim zgorevanjem in elektromotorja pomeni tudi, da ima vozilo veliko moč, navor in zmogljivosti, ki jih običajno povezujemo z običajnimi motorji velike zmogljivosti.

Zakaj bi kupil priključno hibridno električno vozilo?

Različica PHEV kupcem, za katere popolnoma električno vozilo ne bi bilo primerna izbira, nudi številne prednosti, ki jih taka vozila nudijo. Ker se električna energija vedno pogosteje dobavlja iz obnovljivih virov, električni avtomobili nudijo okoljske koristi glede na običajne motorje na notranje zgorevanje. Oblasti po svetu nudijo vse več spodbud za znižanje stroškov nakupa in manjše obdavčitve električnih avtomobilov. To skupaj z znižanimi obratovalnimi stroški električnega vozila številnim kupcem pomeni privlačno finančno konstrukcijo, hkrati pa takšna vozila delujejo kot običajna vozila z motorjem na notranje zgorevanje, kadar je to potrebno.

Kaj so slabosti priključnega hibridnega električnega vozila?

Vozila PHEV bodo najbolje lahko izkoristili vozniki, ki lahko za večji del prevoženih kilometrov uporabljajo zunanje polnjenje, medtem ko se lahko na daljša potovanja odpravijo brez potrebe po zunanjem polnjenju. Poraba goriva na takšnih vožnjah je primerljiva s porabo vozila s klasičnim motorjem, ko se električno polnjenje izprazni. Kljub temu sistem ohrani preostanek električne energije, s katero zagotavlja pomoč za motor z notranjim zgorevanjem, kadar voznik potrebuje popoln izkoristek moči.

Lahko izberem, ali naj priključno hibridno vozilo deluje kot električno vozilo?

Motor P400e vozniku omogoča izbiro, da je delovanje popolnoma električno, vendar bo sistem uvedel bencinski motor, če voznik potrebuje več moči, kot jo lahko zagotovi samo elektromotor, ali če napolnjenost baterije pade na nezadostno raven. Električni način bo na voljo za doseg do 48 km, vendar se ob velikih naporih, npr. prevoz tovora, vleka, velika hitrost ali terenska vožnja, zmanjša.

Lahko izberem, ali naj priključno hibridno vozilo deluje kot električno vozilo?

Aplikacija za daljinsko upravljanje InControl je za električna vozila na voljo z izboljšano funkcionalnostjo. Aplikacija uporabniku omogoča zaustavitev ali zagon polnjenja, upravljanje časov odhoda (časovno prilagajanje klime), upravljanje tarif polnjenja in nastavitev najvišjega stanja napolnjenosti. Aplikacija lahko pošilja tudi obvestila, če je polnilni vtič prisilno odstranjen ali se polnjenje ustavi (pomanjkanje energije). Vozilo lahko pošlje tudi opomnik za polnjenje, če ga pustite na že znanem mestu polnjenja.

DOSEG VOZIL PHEV
Mi vozilo PHEV omogoča dovolj dosega za moje poti?

Tako kot pri različici HEV so tudi tu vir energije motor z notranjim zgorevanjem, baterija PHEV ali kombinacija obeh, ki jih lahko izberete ročno ali se preklopijo samodejno. Doseg vozila samo na baterijski pogon znaša do 48 km/30 milj.

Kateri dejavniki vplivajo na doseg?

Pri vožnji ob visokih ali nizkih temperaturah bosta sistema za hlajenje oziroma ogrevanje hitreje porabila baterijo in zmanjšal se bo doseg električnega vozila (EV). Poleg tega tudi vožnja, ki obremenjuje vozilo, hitro zmanjša napolnjenost baterije in s tem doseg električnega vozila.

Kako lahko optimiziram porabo goriva in polnjenje baterije?

Ko je vozilo v privzetem načinu vožnje (paralelni hibrid), lahko voznik optimizira porabo goriva ali napolnjenost baterije z dvema možnostma upravljanja alternativnega polnjenja:

• Funkcija varčne vožnje (SAVE), ki jo ročno izberete prek zaslona na dotik, preprečuje, da bi se napolnjenost baterije spustila pod izbrano raven. To vozniku omogoča, da v poznejši fazi vožnje poskrbi za tiho vožnjo z ničelnimi izpusti. Vozilo bo elektromotor uporabljalo le, če bo baterija napolnjena nad določeno stopnjo, kar vozilo doseže z regenerativnim zaviranjem.

• Funkcija predvidevanja optimizacije energije (PEO) – če v navigacijski sistem vozila vnesete cilj, se bo samodejno vključila funkcija PEO. Ob uporabi podatkov o višini za izbrano pot funkcija PEO inteligentno preklaplja med elektromotorjem in bencinskim motorjem, da doseže najmanjšo porabo goriva na celotni poti.

POLNJENJE
Kakšni načini polnjenja vozil PHEV obstajajo?

• Polnjenje z izmeničnim tokom: električna vozila so opremljena z domačim polnilnim kablom za napajanje, ki se vklopi v vozilo. To pomeni, da lahko vozilo PHEV napolnite v garaži ali na dovozu, če imate zunanjo vtičnico. Vgrajeni polnilnik pretvori izmenično električno energijo v enosmerni tok, saj baterije lahko shranjujejo samo enosmerno elektriko. Časi polnjenja so odvisni od države, v kateri se nahajate, za hitrejše polnjenje pa lahko namestite domačo polnilnico, ki vozilo polni hitreje kot običajna vtičnica.

• Regenerativno zaviranje: električna vozila uporabljajo regenerativno zaviranje, ki pretvori kinetično energijo vozila v električno in jo uporabi za polnjenje baterije, namesto da bi se energija pretvorila v toplotno energijo kot pri običajnih zavorah.

Kaj pomeni ciljno polnjenje?

Ciljno polnjenje pomeni polnjenje v trgovinskih središčih, hotelih, fitnes centrih itd. Gre za polnjenje, ki ga opravite, ko se primarno odpravite po drugih opravkih.

Kaj pomeni polnjenje za potovanja?

Hitrejšo polnilno opremo najdete na bencinskih črpalkah ali na namenskih polnilnih mestih za električna vozila, ki v najkrajšem času zagotavljajo čim večjo napolnjenost. Temu pravimo polnjenje za potovanja.

Kakšno opremo za polnjenje potrebujem?

Vozilo Land Rover P400e je serijsko opremljeno z domačim polnilnim kablom, ki je primeren za polnjenje prek domače vtičnice. Zaradi praktičnosti in hitrosti polnjenja je za polnjenje električnega vozila priporočljiva (ni pa nujna) domača polnilnica. Stroški namestitve se razlikujejo glede na trg (in oskrbo z električno energijo), vendar so cenovno ugodni, cena namestitve pa se stalno znižuje, saj je ponudnikov vse več. Domača polnilnica je lahko opremljena z vgrajenim polnilnim kablom, ali pa vam je, kot dodatna oprema, na voljo javni polnilni kabel, ki ga lahko uporabljate za domačo polnilnico ali na javnih polnilnih mestih.
Kot dodatna oprema je na voljo tudi univerzalni polnilni kabel, ki ga lahko opremite z različnimi adapterji in različicami vtičnic ter se tako prilagodite različnim standardom. Na voljo so tako za domače kot tudi za industrijske vtičnice, te pa so primerne za hitrejše polnjenje, saj prenesejo do 7 kW.

Ali moram prilagoditi električno napeljavo v hiši?

Električna vozila Jaguar Land Rover so serijsko opremljena s polnilnim kablom, ki ga je mogoče priključiti neposredno v domače vtičnice. Za hitrejše in bolj priročne rešitve polnjenja priporočamo, da stranke pokličejo kvalificiranega električarja, da v električni sistem hiše namesti ločen električni sistem in namensko polnilno vtičnico ali domačo polnilnico.

Kdo lahko doma namesti domačo polnilnico?

Vsaka prodajna regija vozil Jaguar Land Rover ima na svojem področju prednostnega dobavitelja, ki oceni prostore stranke in poda priporočila ter poskrbi za prilagajanje rešitev za polnjenje na podlagi porabnikovega proračuna in zmogljivosti električne oskrbe. Če se za namestitev sistema dogovorite z drugim dobaviteljem, mora jamčiti združljivost opreme.

Doma in v službi nimam zasebnega parkirišča. Ali to pomeni, da ne morem imeti električnega vozila?

Ni nujno. To je odvisno od številnih dejavnikov. Omrežja javnih polnilnic za običajno in hitro polnjenje električnih vozil se zelo hitro širijo. V mestih in ob večjih cestah je na voljo tudi veliko polnilnic za ciljno polnjenje in polnjenje za potovanja.

Ali ima baterija jamstvo?

Vozila BEV in PHEV Jaguar Land Rover bodo imela za 8 let ali 160.000 kilometrov (kar se zgodi prej) jamstvo za 70-odstotno napolnjenost. Jamstvo je odvisno od pravilne uporabe in vzdrževanja vozila ter rednega polnjenja baterije.

Kaj pomeni kratica kWh?

Kilovatna ura je enota, ki nam pove, koliko energije je mogoče shraniti v bateriji. Pri določenem vozilu bo imela baterija z večjo kapaciteto oziroma več kWh večji doseg in/ali zmogljivost. Dejanski doseg bo, glede na dano zmogljivost, odvisen od načina vožnje in okoljskih pogojev.

Ali bodo električna omrežja prenesla povečano število električnih vozil?

Proizvajalci motorjev tesno sodelujejo z oblastmi in ponudniki električne energije, da bi zagotovili, da povečanje števila električnih vozil ne bo povzročalo težav z dobavo električne energije.

Kaj je regenerativno zaviranje?

Elektromotorji porabijo energijo za zagotavljanje gibanja. Kadar gibanje ni več potrebno (na primer pri upočasnjevanju vozila), je mogoče zavorno silo izkoristiti, da bi spremenili delovanje motorja in ustvarili električno energijo. Temu pravimo regenerativno zaviranje. Ustvarjena električna energija se lahko steka nazaj v baterijo. Pod ustreznimi pogoji se lahko doseg električnega vozila z zbiranjem ustvarjene električne energije poveča za več kot 10 %.

Ali je baterija obstojna?

Baterije električnih vozil imajo običajno osem let jamstva, kar je bistveno več od običajnega jamstva za vozila. Jamstvo je odvisno od pravilne uporabe in vzdrževanja vozila ter rednega polnjenja baterije.

ZMOGLJIVOST
So vozila PHEV počasnejša in manj odzivna od bencinskih ali dizelskih vozil?

Električni motorji ustvarjajo takojšen in popoln navor iz mirovanja, kar vodi do izjemnih odzivnih časov in pospeška. Vozilo Range Rover PHEV zagotavlja pospešek od 0 do 60 km/h v 6,7 sekunde.

Lahko vozilo PHEV uporabljam za vleko?

Vozilo Land Rover P400e lahko z vlečno kljuko, ki jo je mogoče odstraniti, vleče do 2500 kilogramov. Električno pomična vlečna kljuka ni na voljo zaradi visokonapetostne baterije in pripadajoče električne opreme v vozilu. Pri vozilu P400e so na voljo vse možnosti za pomoč pri vleki, kot so napredna pomoč pri vleki in spuščanje zadnjega vzmetenja. Vleka je na voljo v načinu električne vožnje, vendar se s tem doseg zmanjša.

Lahko vozilo PHEV uporabljam za terensko vožnjo?

Terenske zmogljivosti vozila P400e niso ogrožene in so v nekaterih okoliščinah celo izboljšane v primerjavi s klasičnimi motornimi vozili. Vozilo P400e ima enako globino bredenja kot vozilo Range Rover (900 mm) in model Range Rover Sport (850 mm), dodatni navor, ki ga zagotavlja elektromotor pri nizki hitrosti, pa v različnih terenskih situacijah nudi precejšnjo prednost. Poleg tega je način električne vožnje na voljo v nekaterih načinih odziva na teren. Način električne vožnje je na voljo tudi pri terenski vožnji, vendar bo doseg omejen.

Lahko na vozilo PHEV namestim rezervno kolo?

Vozilo P400e je serijsko opremljeno s sistemom za popravilo pnevmatik, rezervnega kolesa pa ni mogoče namestiti na običajnem mestu pod talno oblogo. Kljub temu je pri prodajalcih vozil Land Rover kot dodatna oprema na voljo sistem za pritrditev kolesa, ki omogoča varno shranjevanje manjšega kolesa ali kolesa običajne velikosti v prtljažnem prostoru.

VARNOST
So električna vozila varna?

Vsa vozila Jaguar Land Rover, vključno z različicami BEV in PHEV, so zasnovana in izdelana tako, da ustrezajo najstrožjim svetovnim varnostnim standardom.

Lahko električno vozilo polnim, ko pada dež?

Polnjenje pri običajni uporabi je popolnoma varno. Lastniki in naključni mimoidoči niso izpostavljeni tveganju električnega udara.

VEČ O ELEKTRIČNEM HIBRIDU (PHEV)
SESTAVITE SI SVOJEGA
O VOZILIH PHEV
Inovativna tehnologija znižuje izpuste in izboljša zmogljivosti, zaradi česar je naš najbolj inovativen motor doslej.
IZVEDITE VEČ
POLNJENJE VOZILA PHEV
Polnjenje vozila PHEV zaradi standardiziranega polnjenja in vedno večjega omrežja ne bi moglo biti lažje. Številni vozila polnijo čez noč, kar je zelo priročno.
IZVEDITE VEČ
SESTAVITE SI SVOJEGA
Oblikujte si popolno vozilo.
PRENESITE BROŠURO
Poglejte, kaj vse vam nudi znamka Land Rover
NAJDITE PRODAJALCA
Poiščite najbližjega prodajalca vozil Land Rover.
PRIJAVITE SE NA TESTNO VOŽNJO
Pri najbližjem prodajalcu vozil si pravočasno zagotovite testno vožnjo