POGOSTO ZASTAVLJENA VPRAŠANJA O VOZILU PHEV
V: JE BATERIJA VKLJUČENA V JAMSTVO?
O: Da. Poleg standardnega jamstva za vozilo imajo baterije naših električnih vozil osemletno jamstvo.
V: KAKŠEN DOSEG IMA PRIKLJUČNO HIBRIDNO VOZILO?
O: Če uporabljate le elektromotor, ima priključno hibridno vozilo doseg do 68 kilometrov*, seveda pa lahko pri tem modelu uporabljate tudi bencinski motor, ki omogoča veliko večji doseg.
V: LAHKO PRIKLJUČNO HIBRIDNO VOZILO POLNIM PO DEŽJU?
O: Da. Varnost procesa polnjenja priključnega hibridnega vozila je zagotovljena.
V: ALI ELEKTRIČNO OMREŽJE PRENAŠA POLNJENJE ELEKTRIČNIH VOZIL?
O: Električno omrežje preprosto prenaša polnjenje električnih vozil, večina pa vozila polni čez noč, ko je poraba energije majhna. Mi in drugi proizvajalci avtomobilov sodelujemo z oblastmi in dobavitelji energije, da bi zagotovili vzdrževanje zalog energije.
V: SO ELEKTRIČNA VOZILA POČASNEJŠA OD VOZIL Z BENCINSKIMI ALI DIZELSKIMI MOTORJI?
O: Daleč od tega. Električni motorji ustvarjajo takojšen in popoln navor iz mirovanja, kar vodi do izjemnih odzivnih časov in pospeška.
V: SO ELEKTRIČNA VOZILA VARNA?
O: Da. Vsi novi modeli ustrezajo enakim strogim varnostnim standardom kot vsako drugo vozilo.
VRSTE ELEKTRIČNIH VOZIL
Kaj je priključno hibridno električno vozilo?

Priključno hibridno električno vozilo (PHEV) ima običajni motor na notranje zgorevanje in močan elektromotor, ki delujeta vzporedno. Elektromotor napaja visokonapetostna baterija velike zmogljivosti, ki se lahko polni iz zunanjega vira, med vožnjo pa se polni z regenerativnim zaviranjem. Baterija velike zmogljivosti omogoča, da se vozilo vozi kot čisto električno vozilo do 68 km, potem ko je bilo popolnoma napolnjeno, kar je primerno za večino rednih voženj, kot so dnevne poti v službo in šolo.

 Številke so izračunane glede na standard NEDC2. Samo električni doseg.

So priključna hibridna električna vozila edina vrsta električnih vozil?

• MHEV: Uporablja integrirani zaganjalnik-generator in baterijo za shranjevanje energije pri prekomerni proizvodnji.
• HEV: Vsebuje motor in elektromotor. Baterijo polnita motor in regenerativno zaviranje.
• PHEV: Je kombinacija motorja in elektromotorja. Baterijo je mogoče polniti iz zunanjega vira, polni pa se tudi prek regenerativnega zaviranja.
• BEV: Nima običajnega motorja z notranjim zgorevanjem (bencinskega ali dizelskega). Ima le električni motor. Električni pogon se polni samo iz zunanjega vira in prek regenerativnega zaviranja.

ŽIVLJENJE S PRIKLJUČNIM HIBRIDNIM VOZILOM
Ali vremenske razmere vplivajo na baterijo?

Pri visokih temperaturah se doseg zmanjša, ker se energija porabi za hlajenje baterije. Na življenjsko dobo baterije vpliva le, če izjemna vročina traja zelo dolgo. Podobno se pri zelo nizkih temperaturah doseg zmanjša, ker se za ogrevanje baterije porabi več energije. Baterijo lahko shranjujete pri –40 ℃, vendar jo morate pred vožnjo priključiti in segreti na –20 ℃.

Ali se baterije sčasoma poslabšajo kot pri drugih napravah?

Baterije električnih vozil (EV) lahko polnite večtisočkrat z le majhnim poslabšanjem.

Ali je treba baterije redno menjati?

Baterije za modele BEV in PHEV imajo običajno osem let garancije, kar je bistveno daljše od običajnih garancij za vozila.

Katere so glavne prednosti lastništva priključnega hibridnega vozila?

Priključno hibridno vozilo nudi številne prednosti električnih vozil, kot so prefinjenost, nizki obratovalni stroški in nični izpusti na rednih krajših poteh, hkrati pa nudijo prilagodljivost običajnega motorja z notranjim zgorevanjem za daljša potovanja, brez potrebe po ponovnem polnjenju. Kombinacija motorja z notranjim zgorevanjem in elektromotorja pomeni tudi, da ima vozilo veliko moč, navor in zmogljivosti, ki jih običajno povezujemo z običajnimi motorji velike zmogljivosti.

Kaj pa so ostale prednosti?

Priključno hibridno vozilo kupcem, za katere popolnoma električno vozilo ne bi bilo primerna izbira, nudi številne prednosti, ki jih taka vozila nudijo. Ker se električna energija vedno pogosteje dobavlja iz obnovljivih virov, električni avtomobili nudijo okoljske koristi glede na običajne motorje na notranje zgorevanje. Oblasti po svetu nudijo vse več spodbud za znižanje stroškov nakupa in manjše obdavčitve električnih avtomobilov. To skupaj z znižanimi obratovalnimi stroški električnega vozila številnim kupcem pomeni privlačno finančno konstrukcijo, hkrati pa takšna vozila delujejo kot običajna vozila z motorjem na notranje zgorevanje, kadar je to potrebno.

Kaj so slabosti priključnega hibridnega električnega vozila?

Priključna hibridna električna vozila bodo najbolje lahko izkoristili vozniki, ki lahko za večji del prevoženih kilometrov uporabljajo zunanje polnjenje, medtem ko se lahko na daljša potovanja odpravijo brez potrebe po zunanjem polnjenju. Poraba goriva na takšnih vožnjah je primerljiva s porabo vozila s klasičnim motorjem, ko se električno polnjenje izprazni. Kljub temu sistem ohrani preostanek električne energije, s katero zagotavlja pomoč za motor z notranjim zgorevanjem, kadar voznik potrebuje popoln izkoristek moči.

DOSEG VOZIL PHEV
Bo priključno hibridno vozilo zmožno opraviti potrebno pot?

Vir energije je motor z notranjim zgorevanjem, baterija vozila PHEV ali kombinacija obeh, ki ju lahko izberete ročno ali se preklopijo samodejno. Doseg vozila samo na baterijski pogon znaša do 68 km.

 Številke so izračunane glede na standard NEDC2. Samo električni doseg.

Kateri dejavniki vplivajo na doseg?

Sistema za hlajenje oziroma ogrevanje bosta hitreje porabila baterijo in zmanjšal se bo doseg električnega vozila (EV). Poleg tega tudi vožnja, ki obremenjuje vozilo, hitro zmanjša napolnjenost baterije in s tem doseg električnega vozila.

Kako lahko optimiziram porabo goriva in polnjenje baterije?

Ko je vozilo v privzetem načinu vožnje (paralelni hibrid), lahko voznik optimizira porabo goriva ali napolnjenost baterije z dvema možnostma upravljanja alternativnega polnjenja:

• Funkcija varčne vožnje (SAVE), ki jo ročno izberete prek zaslona na dotik, preprečuje, da bi se napolnjenost baterije spustila pod izbrano raven. To vozniku omogoča, da v poznejši fazi vožnje poskrbi za tiho vožnjo z ničelnimi izpusti. Vozilo bo elektromotor uporabljalo le, če bo baterija napolnjena nad določeno stopnjo, kar vozilo doseže z regenerativnim zaviranjem.
• Funkcija predvidevanja optimizacije energije (PEO) – če v navigacijski sistem vozila vnesete cilj, se bo samodejno vključila funkcija PEO. Ob uporabi podatkov o višini za izbrano pot funkcija PEO inteligentno preklaplja med elektromotorjem in bencinskim motorjem, da doseže najmanjšo porabo goriva na celotni poti.

POLNJENJE
Kakšni načini polnjenja priključnih hibridnih vozil obstajajo?

• Polnjenje z izmeničnim tokom: električna vozila so opremljena z domačim polnilnim kablom za napajanje, ki se vklopi v vozilo. To pomeni, da lahko vozilo PHEV napolnite v garaži ali na dovozu, če imate zunanjo vtičnico. Vgrajeni polnilnik pretvori izmenično električno energijo v enosmerni tok. Časi polnjenja so odvisni od države, v kateri se nahajate, za hitrejše polnjenje pa lahko namestite domačo polnilnico, ki vozilo polni hitreje kot običajna vtičnica.
• Regenerativno zaviranje: električna vozila uporabljajo regenerativno zaviranje, ki pretvori kinetično energijo vozila v električno in jo uporabi za polnjenje baterije, namesto da bi se energija pretvorila v toplotno energijo kot pri običajnih zavorah.

Kaj pomeni ciljno polnjenje?

Ciljno polnjenje pomeni polnjenje, ki ga opravite, ko se primarno odpravite po drugih opravkih. Na voljo je v nakupovalnih središčih, hotelih, pri fitnesih itd.

Kaj pomeni polnjenje za potovanja?

Hitrejšo polnilno opremo najdete na bencinskih črpalkah ali na namenskih polnilnih mestih za električna vozila, ki v najkrajšem času zagotavljajo čim večjo napolnjenost. Temu pravimo polnjenje za potovanja.

Kakšno opremo za polnjenje potrebujem?

Priključno hibridno vozilo je serijsko opremljeno z domačim polnilnim kablom, ki je primeren za polnjenje prek domače vtičnice. Zaradi praktičnosti in hitrosti polnjenja je za polnjenje električnega vozila priporočljiva (ni pa nujna) domača polnilnica. Stroški namestitve se razlikujejo glede na trg (in oskrbo z električno energijo), vendar so cenovno ugodni, cena namestitve pa se stalno znižuje, saj je ponudnikov vse več. Domača polnilnica je lahko opremljena z vgrajenim polnilnim kablom, ali pa vam je, kot dodatna oprema, na voljo javni polnilni kabel, ki ga lahko uporabljate za domačo polnilnico ali na javnih polnilnih mestih.

Kot dodatna oprema je na voljo tudi univerzalni polnilni kabel, ki ga lahko opremite z različnimi adapterji in različicami vtičnic ter se tako prilagodite različnim standardom. Na voljo so tako za domače kot tudi za industrijske vtičnice, te pa so primerne za hitrejše polnjenje, saj prenesejo do 7 kW.

Ali moram prilagoditi električno napeljavo v hiši?

Priključna hibridna vozila so serijsko opremljena s polnilnim kablom, ki ga je mogoče priključiti neposredno v domače vtičnice. Za hitrejše in bolj priročne rešitve polnjenja priporočamo, da stranke pokličejo kvalificiranega električarja, da v električni sistem hiše namesti ločen električni sistem in namensko polnilno vtičnico ali domačo polnilnico.

Kdo lahko doma namesti domačo polnilnico?

Vsaka prodajna regija vozil Land Rover ima na svojem področju prednostnega dobavitelja, ki oceni prostore (domače ali prostore podjetja) stranke in poda priporočila ter poskrbi za prilagajanje rešitev za polnjenje na podlagi porabnikovega proračuna in zmogljivosti električne oskrbe. Če se za namestitev sistema dogovorite z drugim dobaviteljem, mora jamčiti združljivost opreme.

Doma in v službi nimam zasebnega parkirišča. Ali to pomeni, da ne morem imeti električnega vozila?

Ni nujno. To je odvisno od številnih dejavnikov. Omrežja javnih polnilnic za običajno in hitro polnjenje električnih vozil se zelo hitro širijo. V mestih in ob večjih cestah je na voljo tudi veliko polnilnic za ciljno polnjenje in polnjenje za potovanja.

Ali ima baterija jamstvo?

Priključna hibridna vozila Land Rover bodo imela za 8 let ali 160.000 kilometrov (kar se zgodi prej) jamstva za 70-odstotno napolnjenost. Jamstvo je odvisno od pravilne uporabe in vzdrževanja vozila ter rednega polnjenja baterije.

Kaj pomeni kratica kWh?

Kilovatna ura je enota, ki nam pove, koliko energije je mogoče shraniti v bateriji. Pri določenem vozilu bo imela baterija z večjo kapaciteto oziroma več kWh večji doseg in/ali zmogljivost. Dejanski doseg bo, glede na dano zmogljivost, odvisen od načina vožnje in okoljskih pogojev.

Ali bodo električna omrežja prenesla povečano število električnih vozil?

Proizvajalci motorjev tesno sodelujejo z oblastmi in ponudniki električne energije, da bi zagotovili, da povečanje števila električnih vozil ne bo povzročalo težav z dobavo električne energije.

Kaj je regenerativno zaviranje?

Elektromotorji porabijo energijo za zagotavljanje gibanja. Kadar gibanje ni več potrebno (na primer pri upočasnjevanju vozila), je mogoče zavorno silo izkoristiti, da bi spremenili delovanje motorja in ustvarili električno energijo. Temu pravimo regenerativno zaviranje. Ustvarjena električna energija se lahko steka nazaj v baterijo. Pod ustreznimi pogoji se lahko doseg električnega vozila z zbiranjem ustvarjene električne energije poveča za več kot 10 %.

ZMOGLJIVOST
So vozila PHEV počasnejša in manj odzivna od bencinskih ali dizelskih vozil?

Električni motorji ustvarjajo takojšen in popoln navor iz mirovanja, kar vodi do izjemnih odzivnih časov in pospeška.

Lahko vozilo PHEV uporabljam za vleko?

Električno pomična vlečna kljuka ni na voljo zaradi visokonapetostne baterije in pripadajoče električne opreme v vozilu. Namesto tega je mogoče uporabiti snemljivo vlečno kljuko. Vleka je na voljo v načinu električne vožnje, vendar se s tem doseg zmanjša.

Lahko vozilo PHEV uporabljam za terensko vožnjo?

Terenske zmogljivosti vozila PHEV niso ogrožene in so v nekaterih okoliščinah celo izboljšane v primerjavi s klasičnimi motornimi vozili. Dodatni navor, ki ga zagotavlja elektromotor pri nizki hitrosti, pa v različnih terenskih situacijah nudi precejšnjo prednost. Poleg tega je način električne vožnje na voljo v nekaterih načinih odziva na teren. Način električne vožnje je na voljo tudi pri terenski vožnji, vendar bo doseg omejen.

Lahko na vozilo PHEV namestim rezervno kolo?

Priključna hibridna vozila so serijsko opremljena s sistemom za popravilo pnevmatik, rezervnega kolesa pa ni mogoče namestiti na običajnem mestu pod talno oblogo. Kljub temu je pri prodajalcih vozil Land Rover kot dodatna oprema na voljo sistem za pritrditev kolesa, ki omogoča varno shranjevanje manjšega kolesa ali kolesa običajne velikosti v prtljažnem prostoru.

VARNOST
So električna vozila varna?

Vsa naša vozila, vključno s priključnimi hibridnimi vozili, so zasnovana in izdelana tako, da ustrezajo najstrožjim svetovnim varnostnim standardom.

RAZIŠČITE VOZILA LAND ROVER
NABOR HIBRIDNIH VOZIL
Raziščite nabor naših priključnih hibridnih vozil.
IZVEDITE VEČ
RAZIŠČITE NAŠA VOZILA
Raziščite in primerjajte celoten nabor naših vozil, preden izberete pravo zase in za svoj življenjski slog.
RAZIŠČITE NAŠA VOZILA
SESTAVITE SI SVOJEGA
S konfiguratorjem si oblikujte popolno vozilo.
PRENESITE BROŠURO
Prenesite in si oglejte najnovejše brošure vozil Land Rover.
PRIJAVITE SE NA TESTNO VOŽNJO
Pri najbližjem prodajalcu vozil si pravočasno zagotovite testno vožnjo
NAJDITE PRODAJALCA
Poiščite najbližjega prodajalca vozil Land Rover.