MISLILI SMO, DA VOZIMO PO POTI

DIREKTOR TEKMOVANJA IN VODJA RECCE RIKARD BECKMAN GOVORI O ZMOGLJIVOSTI VOZIL IN ZAHTEVNEM TERENU V BOLIVIJI

Leto in pol smo porabili za ogled in pripravo izziva 2006 G4 Challenger in v tem času smo postali skorajda domačini. Naša baza je bilo mesto Santa Cruz in poznali smo najboljše lokale, najboljše poti in najboljše ljudi.


Dva Šveda, Južnoafričan, Britanca in Španec. Šest tipov, ki išče najlepše bolivijske kraje. Morali smo jih najti, preizkusiti in oceniti. Kar nekaj dela. Odkrili smo fantastične točke, kjer ni bil še nihče – niti lokalni vodniki.


Nekega dne smo sledili poti, vsaj tako smo mislili. Ko se je začela vzpenjati, ni delala nobenih ovinkov ali serpentin – šla je naravnost navzgor. Očitno so tam pred časom položili kabel. Vzpon je bil resnično strm. Discoveryju sicer ni predstavljal večjih težav, nas pa je bilo kar groza strmine.


Bolivija ima ekstremno sprane ceste. Povsod je veliko kamenja in če bi na takšne razmere naletel na Švedskem ali v Angliji, bi vozil pet kilometrov na uro, saj bi pričakoval kvečjemu 100 metrov takšne razvaline. A v Boliviji so ceste pač takšne. Naš mehanik je povedal, da smo v enem samem dnevu v Boliviji amortizerje vozila obremenili bolj, kot bi jih v Veliki Britaniji v celotni življenjski dobi.