DIESEL EXHAUST FLUID/ADBLUE®

EURO 6, DIZELSKI MOTORJI IN SELEKTIVNA KATALITIČNA REDUKCIJA KAJ MORATE VEDETI

KAJ JE TEKOČINA ZA DIZELSKI IZPUH (DEF)?

Tekočina za dizelski izpuh (DEF), znana tudi pod imeni AdBlue®, AUS 32 in ARLA 32, je nestrupena in negorljiva tekočina brez barve in vonja. Tekočina DEF je shranjena v posebnem rezervoarju v vašem avtomobilu, uporablja pa se za vbrizgavanje v izpušni sistem za čiščenje izpušnih plinov. Emisije dušikovih oksidov (NOx) razgrajuje v neškodljivo vodno paro in plinast dušik.

<h3>KAKO VEM, DA JE RAVEN TEKOČINE DEF NIZKA?</h3>

Center za sporočila prikaže serijo sporočil, ko raven tekočine DEF postane nizka.


1. Prvo sporočilo pove, da je raven tekočine DEF na nivoju, pri katerem je priporočeno polnjenje.
2. Drugo sporočilo prikaže tudi opozorilno ikono in navaja, da napolnite rezervoar s tekočino DEF.
3. Tretje sporočilo začne odštevanje preostale razdalje, dokler se rezervoar s tekočino DEF ne izprazni, nakar se vozilo ne bo več zagnalo.
4. Zadnje sporočilo prikaže tudi RDEČO opozorilno ikono, prikaže pa se, ko je rezervoar popolnoma prazen. Navaja, da vozila ni mogoče zagnati, dokler ne napolnite rezervoarja s tekočino DEF.

OGLEJTE SI DIGITALNI PRIROČNIK
VZDRŽEVANJE TEKOČINE DEF

Pomembno je, da vzdržujete količino tekočine DEF v vašem Land Rover, saj evropska zakonodaja zahteva, da brez nje ne morete zagnati motorja. Center za sporočila vašega avtomobila vas bo vnaprej opozoril, ko bo raven tekočine DEF nizka, da boste imeli dovolj časa, da rezervirate ponovno polnjenje. Vaš lokalni prodajalec/pooblaščeni serviser Land Rover bo napolnil rezervoar v okviru rednega vzdrževanja. Za več informacij glejte priročnik za lastnike.

Oglejte si digitalni priročnik
RANGE ROVER

RANGE ROVER

KJE JE REZERVOAR ZA TEKOČINO AdBlue®Pokrov rezervoarja za tekočino AdBlue® je pod pokrovom motorja na desni strani. Za več informacij glejte priročnik z navodili.

RANGE ROVER SPORT

RANGE ROVER SPORT

KJE JE REZERVOAR ZA TEKOČINO AdBlue®Pokrov rezervoarja za tekočino AdBlue® je pod pokrovom motorja na desni strani. Za več informacij glejte priročnik z navodili.

RANGE ROVER EVOQUE

RANGE ROVER EVOQUE

KJE JE REZERVOAR ZA TEKOČINO AdBlue®Pokrov rezervoarja za tekočino AdBlue® je pod pokrovom motorja, pod rezervoarjem za zavorno tekočino. Za več informacij glejte priročnik z navodili.

NOVI DISCOVERY

NOVI DISCOVERY

KJE JE REZERVOAR ZA TEKOČINO AdBlue®Pokrov rezervoarja za tekočino AdBlue® je pod pokrovom motorja na desni strani. Za več informacij glejte priročnik z navodili.

DISCOVERY 4

DISCOVERY 4

KJE JE REZERVOAR ZA TEKOČINO AdBlue®Pokrov rezervoarja za tekočino AdBlue® je zraven pokrova rezervoarja za gorivo na desni zadnji strani vozila. Za več informacij glejte priročnik z navodili.

DISCOVERY SPORT

DISCOVERY SPORT

KJE JE REZERVOAR ZA TEKOČINO AdBlue®Pokrov rezervoarja za tekočino AdBlue® je pod pokrovom motorja v zgornjem levem kotu. Za več informacij glejte priročnik z navodili.

POGOSTA VPRAŠANJA
KAKO PREVERIM RAVEN TEKOČINE DEF?

Razdaljo do naslednjega polnjenja tekočine DEF si lahko kadarkoli ogledate v centru za sporočila na nadzorni plošči* vašega vozila. Sledite naslednjim preprostim korakom:


1. Vključite kontakt, vendar ne zaženite motorja (preverite, da je veljaven pametni ključ v vozilu in da zavorni pedal ni pritisnjen; pridržite gumb START/STOP, dokler se ne prižgejo opozorilne ikone na armaturni plošči).
2. Pritisnite gumb OK na volanu za dostop do glavnega menija (pri nekaterih modelih pritiskajte gumb OK, dokler se ne prikaže Pomoč za voznika (Driver Assistance)).
3. Pritiskajte gumb s puščico navzdol na volanu, da se pomaknete navzdol in označite možnost Informacije o vozilu (Vehicle Info)
4. Pritisnite gumb OK za potrditev izbire.
5. Pomaknite se navzdol, da označite možnost Tekočina za dizelski izpuh (Diesel Exhaust Fluid) (pri nekaterih modelih je ta možnost prikazana kot Naslednji servis (Next Service)).
6. Pritisnite gumb OK za potrditev izbire. Prikaže se doseg tekočine za dizelski izpuh.


*Vsa vozila niso opremljena za prikaz zgornjih informacij. Za razlago se obrnite na prodajalca/pooblaščenega serviserja.

KAKO POGOSTO MORAM ZNOVA NAPOLNITI REZERVOAR S TEKOČINO DEF?

Poraba tekočine DEF se lahko zelo razlikuje. Povprečna poraba je lahko 800 km (500 milj) na liter, vendar se lahko ta poraba več kot podvoji glede na vaš stil vožnje, vremenske razmere in pogoje na cesti.

KAJ SE ZGODI, ČE ZMANJKA TEKOČINE DEF?

Če zmanjka tekočine DEF, svojega Land Rovera ne boste več mogli znova zagnati, potem ko izklopite motor – to je zahteva zakonodaje o emisijah Euro 6. Preden bo vozilo znova mogoče zagnati, je treba rezervoar napolniti z najmanj 3,6 litra tekočine DEF.

ALI LAHKO REZERVOAR S TEKOČINO DEF NAPOLNIM SAM?

Da, za polnjenje rezervoarja s tekočino DEF lahko pri lokalnem prodajalcu/pooblaščenem serviserju Land Rover kupite 1,89-litrske embalaže tekočine DEF. Embalaža je posebej zasnovana za preprosto uporabo in za preprečevanje kapljanja. Za polnjenje rezervoarja ne priporočamo nobene druge vrste embalaže.
V rezervoar s tekočino DEF ne nalivajte nobenih drugih tekočin ali tekočin DEF, ki ne ustrezajo standardu ISO22241-1 ali DIN 70070, ker bo to ogrozilo pravilno delovanje vašega vozila.


Če tekočino DEF pomotoma natočite v rezervoar z gorivom, NE ZAŽENITE motorja in takoj pokličite lokalnega prodajalca Land Rovera/pomoč na cesti.
Nikoli ne uporabljajte črpalk za tekočino DEF za gospodarska vozila na bencinskih črpalkah, ker je pretok prevelik in bo to poškodovalo rezervoar s tekočino DEF v vozilu.


Za informacije o tem, kako napolniti rezervoar s tekočino DEF, glejte priročnik za lastnike.

JE TEKOČINA DEF NEVARNA?

Čeprav tekočina DEF ni nevarna, si v primeru stika s katerim koli delom telesa ali zaužitja po nesreči oglejte nasvete na embalaži in poiščite zdravniško pomoč. Če tekočina DEF pride v stik z lakom vašega Land Rover, jo obrišite in območje sperite z milnico. Tekočina DEF pa lahko umaže oblazinjenje in oblačila – v primeru razlitja tekočino DEF takoj odstranite s hladno vodo in vlažno krpo.

KAKO NAJ SHRANJUJEM TEKOČINO DEF?

Tekočino DEF vedno shranjujte v originalni embalaži. Pri tem upoštevajte priporočila proizvajalca za skladiščenje in ravnanje, prikazana na embalaži. Tekočine DEF ne smete nikoli shranjevati v vozilu.

KAJ JE EURO 6?

Euro 6 je del evropske zakonodaje, katere cilj je, da bi avtomobile naredila okolju bolj prijazne, tako da omeji njihove emisije izpušnih plinov. Zakonodaja določa omejitve o tem, koliko plinov dušikovih oksidov (NOx) in ogljikovodikov lahko vozilo izpusti na kilometer.


Po novi zakonodaji Euro 6 so bencinski in dizelski avtomobili predmet različnih omejitev. Za dizelske avtomobile je bila dovoljena raven emisij NOx zmanjšana na 80 mg/km (iz 180 mg/km), medtem ko je bila dovoljena raven emisij ogljikovodikov zmanjšana na 170 mg/km (iz 230 mg/km). Dovoljena raven emisij NOx za bencinske avtomobile ostaja 60 mg/km, dovoljena raven emisij ogljikovodikov pa ostaja 100 mg/km.


Tako, kot drugi proizvajalci avtomobilov, je tudi družba Land Rover pravno zavezana, da tem novim predpisom zadovolji do naslednjih datumov:


Od 1. 1. 2015 morajo vsa nova vozila ustrezati standardom Euro 6. To vključuje vse nove modele na trgu,


Vozila, ki so že v prodaji, morajo ustrezati standardom Euro 6 do 1. 9. 2015, vendar
lahko posamezna vozila, ki so v prodaji in so bila izdelana in odpremljena od proizvajalca pred 1. 6. 2015, lahko v prodaji do 1. 9. 2016. V tem primeru mora proizvajalec zaprositi za odstopanje.


Za več informacij o tekočini DEF se obrnite na lokalnega prodajalca Land Rover ali glejte priročnik za lastnike.

*Center za sporočila prikaže opozorilo, ko raven tekočine DEF postane nizka. Rezervoar s tekočino DEF čim prej napolnite. Če želite rezervirati polnjenje rezervoarja s tekočino DEF, se lahko obrnete na prodajalca/pooblaščenega serviserja Land Rover. Po potrebi lahko rezervoar s tekočino DEF napolnite z uporabo nekapljajočih vsebnikov, ki so na voljo pri prodajalcu/pooblaščenem serviserju Land Rover. Povprečna poraba tekočine DEF je 800 km (500 milj) na liter, vendar se lahko zelo razlikuje glede na vaš stil vožnje, vreme in pogoje na cesti.


AdBlue® je registrirana znamka zveze Verband der Automobilindustrie e. V. (VDA).