RANGE ROVER: ZGODOVINA

RANGE ROVER ŽE VEČ KOT 45 LET POSTAVLJA STANDARDE RAZKOŠJA IN ZMOGLJIVOSTI

IZVEDITE VEČ
45 LET BRITANSKEGA OBLIKOVANJA

RANGE ROVER PRAZNUJE 45 LET RAZKOŠJA, OBLIKOVANJA IN INOVACIJ.

OGLEJTE SI FILM
CjqjubWHaIo
RANGE ROVER SKOZI LETA

RAZIŠČITE NEKAJ KLJUČNIH MEJNIKOV ZA VOZILO RANGE ROVER V ZADNJIH 45 LETIH BRITANSKEGA OBLIKOVANJA.

OGLEJTE SI ČASOVNICO
ZGODOVINA INOVACIJ

Range Rover je v preteklih 45 letih vpeljal vrsto industrijskih inovacij in se razvil v edinstveno prestižno vozilo, kot ga poznamo danes.

PRVO PRESTIŽNO ŠPORTNO TERENSKO VOZILO
Izvirni Range Rover je bil prvo vozilo s štirikolesnim pogonom, zasnovano tako za vožnjo po cestah kot po terenu. Štirikolesni pogon je z blatnih brezpotij pripeljal na avtocesto.
PRVI ELEKTRONSKI SISTEM ZA NADZOR ZDRSA POGONSKIH KOLES
Range Rover je bil prvo vozilo s štirikolesnim pogonom na svetu, opremljeno z elektronskim sistemom za nadzor zdrsa pogonskih koles.
PRVO PRESTIŽNO DIZELSKO HIBRIDNO ŠPORTNO TERENSKO VOZILO
Z izjemno nizko porabo goriva in za 26 % manjšimi izpusti CO2 v primerjavi z dizelskim motorjem TDV6 je Range Rover Hybrid postal prvo prestižno dizelsko hibridno športno terensko vozilo v svojem razredu.
PRVO V CELOTI ALUMINIJASTO ŠPORTNO TERENSKO VOZILO
Vozila Range Rover četrte generacije so prva športna terenska vozila na svetu, ki so v celoti izdelana iz aluminija.
KULTURA
UMETNIŠKO DELO

Range Rover je kmalu po predstavitvi leta 1970 postal prvi avtomobil, ki so ga kot izjemen dosežek industrijskega oblikovanja predstavili v Louvru.

FILMSKA ZVEZDA

Range Roverji so se pojavili v 1433 filmih in televizijskih nadaljevankah, tudi v štirih filmih o Jamesu Bondu: Octopussy (1983), The Living Daylights (1987), Tomorrow Never Dies (1997) in Skyfall (2012).

IZBIRA POMEMBNIH IN ZNANIH

Med znanimi lastniki vozil Range Rover so Njeno veličanstvo kraljica Združenega kraljestva, glasbenik Bruce Springsteen, nekdanji član glasbene skupine The Beatles Paul McCartney, športnik Michael Jordan in igralec Tom Cruise.

IN IZBIRA KRITIKOV

Četrta generacija vozil Range Rover je prejela več kot 80 nagrad, vključno z nagrado prestižni avtomobil leta, ki jo podeljuje revija What Car?, in nagrado prestižno športno terensko vozilo, ki jo podeljujeta spletno mesto Edmunds.com in revija Forbes.

Range Rover je bil leta 1970 predstavljen kot prvo prestižno športno terensko vozilo na svetu. 45 let pozneje še naprej igra vodilno vlogo. Sedanji model je najbolj zaželen in prefinjen model znamke Land Rover doslej. Združuje edinstveno udobje in vrhunsko tehnologijo ter zagotavlja prvovrstno doživetje razkošja.

NICK ROGERS
IZVRŠNI DIREKTOR ODDELKA ZA INŽENIRING

ŠTIRI GENERACIJE
ČETRTA GENERACIJA – SEDANJI MODEL

Range Rover je lani postal prvo vozilo, opremljeno z Land Roverjevim inovativnim nadzorom za vse terene (All-Terrain Progress Control – ATPC). Gre za prvo tehnologijo na svetu, ki s samodejnim ohranjanjem zelo nizke hitrosti pri vožnji čez ovire izboljša terensko zmogljivost in omogoči vozniku, da se osredotoči na vodenje vozila.

OGLEJTE SI GALERIJO
TRETJA GENERACIJA (2001–2012)

Tretja generacija vozil Range Rover je prinesla pomembne izboljšave na vseh področjih v primerjavi s prejšnjo generacijo. Vozila so bila večja in prostornejša. Notranjost so navdahnili oblikovni elementi vrhunskih jaht, prvovrstno pohištvo in letalski sedeži v prvem razredu, zato je bila med najrazkošnejšimi notranjostmi vozil na svetu.

OGLEJTE SI GALERIJO
DRUGA GENERACIJA – P38A (1994–2001)

Druga generacija vozil Range Rover, imenovana tudi P38a, in sicer po stavbi 38A v tovarni v Solihullu v Združenem kraljestvu, kjer je bila razvita, se je ponašala z razkošnejšo notranjostjo in boljšo zmogljivostjo na cesti ter na terenu od predhodne generacije. Zaradi ključnih oblikovnih značilnosti, kot so značilna silhueta, tekoča linija strehe, ločena vrata prtljažnika, preklopni pokrov motorja in neprekinjene linije, so bila vozila druge generacije nemudoma prepoznavna kot Range Roverji in to ostajajo še danes.

OGLEJTE SI GALERIJO
PRVA GENERACIJA – KLASIČNI RANGE ROVER (1970–1994)

Range Roverjeva zgodba se je začela v 70. letih prejšnjega stoletja, ko je podjetje Land Rover želelo korenito spremeniti rastoči trg vozil s štirikolesnim pogonom s prvim prestižnim športnim terenskim vozilom. Model prve generacije, znan tudi kot klasični model, je bil na začetku na voljo samo kot dvovratna izvedenka. Ob prihodu na tržišče leta 1970 se je ponašal z lahkim aluminijastim motorjem V8, stalnim štirikolesnim pogonom in kolutnimi zavorami. Med proizvodnjo, ki je trajala kar 25 let, je prva generacija doživela številne preobrazbe in nadgradnje, vključno s štirivratno izvedenko leta 1981 in samodejnim menjalnikom leta 1982.

OGLEJTE SI GALERIJO
<h2>DEJSTVA IN ZNAČILNOSTI</h2>
RECIKLIRANI POLIMERI
Količina recikliranih polimerov v vozilu Range Rover ustreza 2137 majhnim plastenkam.
VIRTUALNO TESTIRANJE
Med razvojem vozila smo z računalniškimi simulacijami prihranili 1.207.000 kilometrov dejanskih testiranj. To je razdalja od Zemlje do Lune.
NIŽJA PORABA GORIVA
Motor TDV6 v vozilih Range Rover četrte generacije porabi do 22 % manj goriva od predhodnika.
MANJŠA TEŽA
Model Range Rover četrte generacije ima za polovico manj stikal in je za 420 kg lažji od predhodnega modela.
VLEKA
Z vozilom Range Rover lahko vlečete do 3500 kg.
ZMOGLJIVOST
Zaradi 675 mm artikulacije med sprednjima in zadnjima kolesoma lahko Range Rover premaga zahtevne ovire.
POTOVANJA
PREČKANJE OBMOČJA DARIEN GAP (1972)

Izvirni Range Rover iz leta 1970 se je ponašal z odlično vodljivostjo in uglajenostjo na cesti ter brezkompromisno zmogljivostjo na terenu. Naslednje generacije so obdržale njegov položaj vodilnega na tržišču prestižnih športnih terenskih vozil z vidika zmogljivosti in zaželenosti.
Leta 1972 je Range Rover postal prvo vozilo, ki je zaključilo 18.000 milj dolgo odpravo po Ameriki. Odprava v organizaciji britanske vojske je vključevala tudi tvegano prečkanje območja Darien Gap v Južni Ameriki.

PREČKANJE SAHARE (1974)

Range Roverjev sloves neprimerljivo zmogljivega vozila na vseh terenih so utrdile številne odmevne preizkušnje zmogljivosti. Uspešnemu prečkanju območja Darien Gap je leta 1974 sledilo še uspešno prečkanje Sahare. 7500 milj dolga pot je trajala 100 dni.

MARATON OD LONDONA DO SYDNEYJA (1977)

Leta 1977 je Range Rover ponovno dokazal svojo zmogljivost z zmago na 18.750 milj dolgem maratonu vozil s štirikolesnim pogonom od Londona do Sydneyja.

RELI PARIZ–DAKAR (1979 IN 1981)

Range Rover je dobil prvi reli Pariz–Dakar leta 1979. Druga zmaga je sledila leta 1981.
Nato je leta 1985 Range Rover Bullet, ki ga je poganjal dizelski motor, podrl 27 hitrostnih rekordov in dokazal Range Roverjevo vsestransko zmogljivost.

SVILNA CESTA (2013)

Tri vozila Range Rover Hybrid so uspešno opravila vzdržljivostni preizkus in prevozila 9950 milj dolgo kopensko pot po starodavni Svilni cesti od Združenega kraljestva do Indije.

OGLEJTE SI FILM
RANGE ROVER

Vrhunec prefinjene zmogljivosti.

PRENESITE BROŠURO
PRIJAVITE SE ZA PREJEMANJE NOVIC O VOZILIH RANGE ROVER

Ko smo ga pred 45 leti predstavili, je spremenil način, kako se je svet odpravljal na terenske vožnje. Z leti je dosegel to, da predstavlja vrhunec slovitega britanskega oblikovanja. Spremljajte napredek vozil Range Rover.

OBVEŠČAJTE ME
REZERVIRAJTE SI NOVO IZKUŠNJO
Izkusite sposobnost vožnje po vseh terenih, ki odlikuje vozila Land Rover.
REZERVIRAJTE TESTNO VOŽNJO
Pri najbližjem prodajalcu si pravočasno zagotovite testno vožnjo.
KONTAKTIRAJTE NAS
Kontaktirate nas lahko po telefonu, na spletu ali prek družbenih omrežij.
OBVEŠČAJTE ME
Prijavite se za prejemanje novic o vozilih Land Rover.